Adopteer een Dominee

(Afgesloten)

Dominee’s in Guinee, West-Afrika doen goed werk met evangelisatie van de bevolking in lokale dorpen, het merendeel van de inwoners van Guinee is moslim.
De Dominee’s zijn vaak hele dagen op pad om de dorpjes te bereiken, ze hebben geen auto zoals onze Dominee’s,zelfs geen fiets en moeten de dorpjes lopend bereiken en als je beseft dat sommige dorpen op vele kilometers van elkaar liggen, dan kun je wel nagaan dat eenDominee vaak de hele dag onderweg is.

Een Dominee van een klein dorp verdient ongeveer 23 euro en omdat de lokale bevolking zelf ook geen geld heeft geven ze vaak etenswaren, zoals bananen, cassave en groenten als collecte in plaats van geld.
Het huren van een auto kost al gauw 20 euro en dan moet de ziekenhuiskosten ook nog betaald worden, men kent daar geen zorgverzekering die alles betaalt.

Het initiatief om juist vrouwen van predikanten te helpen komt doordat oprichtster Lamko Cecile Damey tijden één van haar reizen naar Guinee, het volgende heeft meegemaakt: een vrouw van een Dominee was hoogzwanger en had al een paar dagen last van complicaties, uiteindelijk kreeg ze zoveel pijn dat het nodig was om haar naar een ziekenhuis te brengen, maar omdat de Dominee zelf geen vervoer had en ook geen geld om vervoer te betalen is hij bij andere dorpelingen hulp gaan vragen, echter de dorpelingen hadden zelf ook niet genoeg geld en besloten om zelf een brancard te maken en zo de doodzieke vrouw naar een ziekenhuis te brengen.

Dorpen liggen vaak op grote afstand van een grote stad waar een ziekenhuis is gevestigd.
Toen de dorpelingen met de vrouw van de dominee onderweg waren naar een ziekenhuis is de vrouw overleden en met haar ook haar

Dit  had voorkomen kunnen worden als de Dominee zelf voldoende geld had gehad.

Via onze lokale vrijwilligers hebben we verschillende vrouwen gevraagd wat ze zouden kunnen doen om geld te verdienen om voor hun gezinnen eten te kunnen kopen en in andere levensbehoeften te voorzien. Veel vrouwen hebben aangegeven om voedingsmiddelen te willen gaan kopen op de grote markt in N’Zérékoré en deze te verkopen in hun lokale omgeving, het gaat om bijvoorbeeld rijst, rode olie en kruiden. Deze zijn op de markt goedkoper dan lokaal en de vrouwen kunnen daardoor winst maken en deze winst weer omzetten in meer produkten om te verkopen, en zo kunnen ze steeds meer inkopen en weer doorverkopen.

Video verslagen van de uitreikingen


Uitreiking 2014

Uitreiking 2015

Uitreiking 2016

Uitreiking 2017

Door de winst die de vrouwen maken, kunnen ze hun gezinnen voorzien van de dagelijkse levensbehoeften en zelfs een beetje sparen om grotere uitgaven te kunnen doen zoals: hun kinderen naar school sturen en schoolspullen voor ze kopen en als er iets gebeurd met een van de gezinsleden deze naar een dokter te brengen en eventueel medicijnen te kopen.

Veel vrouwen waren heel erg blij toen ze hoorden van onze project en zoals iedereen wel weet, is zoiets snel het gesprek van de dag. Dit had tot gevolg dat er veel vrouwen naar onze lokale vrijwilligers zijn gekomen ( veel van die vrouwen hadden zelfs een paar uur tot een halve dag gelopen, sommigen hadden hun man of zelfs een paar van hun kinderen meegenomen ) om hulp te vragen aan onze stichting.

We hebben een keuze gemaakt uit heel veel aanmeldingen en we hebben besloten om Dominee’s gezinnen met de meeste gezinsleden als eerste financieel te helpen. We gaan deze gezinnen ook praktisch en administratief begeleiden omdat de meerderheid van deze vrouwen niet kan lezen of schrijven. We zijn blij dat we iets kunnen doen voor deze Dominee’s gezinnen en gaan ons er vol voor inzetten, maar dit kunnen we niet zonder hulp van buitenaf, we hebben financiele steun nodig van bedrijven, fondsen en natuurlijk van u.

Denk in uw hart aan die gezinnen waarvan de mannen heel veel doen voor mensen en hun geloof en daar veel tijd in steken.
Denk in uw hart aan die gezinnen waarvan de vrouwen elke dag weer moeten vechten om voor hun kinderen en man te zorgen. om elke dag weer eten voor hun gezin op tafel te krijgen.
Denk in uw hart aan die gezinnen waarvan de kinderen niet naar school kunnen.
Denk in uw hart aan die gezinnen, maar geef met uw hoofd.