Guinee info


Geschiedenis Guinee

De vroegste aantekening over Guinee is te vinden in Berber documenten waarin een 18 eeuws koninkrijk, Genni, gelegen aan de oevers van de Niger, wordt genoemd. Noordelijk Guinee werd onder beheer gesteld van elkaar opeenvolgende Afrikaanse rijken (Ghana, Mali, Songhay). Europese handelaren waren sinds de 15e eeuw actief langs de kust, maar vestigden zich pas in de late 17e eeuw in dit gebied. De aanspraak van Frankrijk op zuidelijk Guinee en Tumbo eiland (nu Conakry) kwam in respectievelijk 1783 en 1885 tot stand. Het gebied werd bestuurd vanuit Dakar (Senegal) tot 1891 toen het een autonome kolonie werd
In 1958 werd in Frans Guinee een referendum gehouden over het al dan niet toetreden tot een nieuw op te richten gemeenschap van zelfbesturende Franse overzeese gebieden. Frans Guinee stemde als enige Franse kolonie tegen een dergelijk lidmaatschap.
Zo werd Frans Guinee in 1958 geheel onafhankelijk

Geografie Guinee

De oppervlakte van Guinee is 245.857 km², ongeveer even groot als het Verenigd Koninkrijk en iets kleiner dan de Amerikaanse staat Oregon. Guinee vormt een brede boog. Vanaf de Golf van Guinee, waar het land een kustlijn van 320 kilometer heeft, spreidt het land zich naar het noorden uit en vanaf daar naar het oosten en zuidoosten. Het land grenst aan Ivoorkust, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Senegal en Sierra Leone. De staatsgrens met Ivoorkust is 610 kilometer lang, die met Guinee-Bissau 386 kilometer, die met Liberia 563 kilometer, die met Mali 858 kilometer, die met Senegal 330 kilometer en die met Sierra Leone 652 kilometer. De kuststreek is vrijwel vlak, oplopend naar heuvelachtig en bergachtig in het oostelijke binnenland; het hoogste punt is Mont Nimba (1752 meter). De voornaamste steden zijn de hoofdstad Conakry met twee miljoen inwoners, Nzérékoré (250.000), Kankan (200.000), Kindia (180.000) en Labé (50.000).


N’Zérékoré

N’Zérékoré is een stad in Guinee en is de hoofdplaats van de gelijknamige regio N’Zérékoré. (Guinee Forrestière), N’Zérékoré telde in 1996 bij de volkstelling 107.329 inwoners. In 2012 werd de bevolking op ruim 280.000 geschat, waardoor N’Zérékoré na Conakry de grootste stad van het land is.

Grenzen
De regio N’Zérékoré grenst aan drie buurlanden van Guinee: Liberia, Ivoorkust en Sierra Leone

Bevolking
Regio N’Zérékoré heeft een totale bevolking van 1,55 miljoen mensen of 21,7% van de nationale bevolking . De bevolking bestaat uit respectievelijk 51.46 % vrouwen en 48.54 % mannen.
Er zijn verschillende etnische groepen in de regio. De belangrijkste etnische groepen zijn de dominante Guerzé, Kissi, Manon, Konianke, Toma, Kono, Lele en Kouranko
Regio N’Zérékoré heeft de meeste Christelijke inwoners

Klimaat
Het klimaat van de Regio N’Zérékoré is subequatoriaal en wordt gekenmerkt door een lange regentijd (7-8 maanden). De gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van 1750 mm tot 2500 mm. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 24 °C. De laagste temperaturen in de maanden van december tot februari (18 °C – 20 °C) en hogere temperaturen van maart tot november (22 °C – 26 °C ).
Luchtvochtigheid is over het algemeen het gehele jaar hoog, met een gemiddelde van 80%. De heersende winden zijn de moesson regenseizoen en het droge harmattan seizoen.
De belangrijkste rivieren zijn: Diani, de Makona, Bafing de Lofa Niandan de Cavally de Beya en Oule. Al deze rivieren worden gekenmerkt door een regelmatige voeding meer dan in andere regio’s (vanwege de korte droge seizoen).

Plantaardige en dierlijke productie
De belangrijkste voedingsgewas is rijst, die wordt geteeld in de hele regio. Zwerfbouw is bijna systematisch. Na een jaar van gewas produceren implantaat cassave , pinda’s en andere gewassen , of voor het verlaten van het land braak (duur korter en korter , 4 en 7 jaar) .
In de noordelijke gebieden van Kissidougou en Beyla , waar weinig regen valt zijn cassave en maïs de dominante gewassen. Enorme natuurlijke weilanden in deze gebieden bieden mogelijkheden voor de fokkerij. De veestapels zijn zeer talrijk en het vee heeft een aanzienlijke grotere productie in vergelijking met andere gebieden .
Met goede regenval ( meer dan 2000 mm ) en een lange regentijd ( 8 maanden gemiddeld ) is het zuidelijke deel van de regio ideaal voor meerjarige gewassen.
Koffie is het belangrijkste exportproduct van de regio N’Zérékoré, terwijl palmolie de belangrijkste bron van lokale inkomsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.